Actueel

Actueel

Tot en met 12 april is er bij Noorderlicht een tentoonstelling te zien van het internationale collectief Temps Zero. Deze groep brengt experimentele, visuele en geluidskunstenaars bij elkaar.
Temps Zero trekt met poëtische tentoonstellingen, geïmproviseerde concerten en workshop presentaties langs Europese steden. Dit doen zij in wisselende samenstellingen onder leiding van fotograaf en curator Stéphane Charpentier en geluidskunstenaar Alyssa Moxley.
Dit keer zijn zij neergestreken bij Noorderlicht in Groningen.
Samen met het team van Noorderlicht hebben zij een interactieve beeld – en geluidsinstallatie neergezet.

Beeld – en geluidsinstallatie
De installatie bestaat uit fotografie, video en geluid en werkt als een indrukwekkende zintuiglijke ervaring.
Beelden worden gecombineerd met elkaar en met geluid dat via sensoren reageert op beweging. Hoe dichter bij de sensor hoe harder het geluid. Zijn er meer mensen in de ruimte dan zijn er verschillende geluiden tegelijk te horen.

Projectie
In een filmruimte wordt een projectie getoond. Deze is samengesteld met beelden en filmfragmenten van de kunstenaars uit het collectief. De beelden worden gecombineerd met een speciaal daarvoor gemaakte geluidscompositie.

Schoolbezoek 
Het is mogelijk om deze tentoonstelling met een groep leerlingen of studenten te bezoeken.
Tijdens een interactief bezoek proberen we te vertragen en gaan we samen met de groep op ontdekkingstocht door de expositie.
In kleine groepjes zetten leerlingen of studenten hun beleving om in woorden. Deze plaatsen ze goed leesbaar op een centrale plek in de ruimte zodat daar een enorme woordenwolk ontstaat.

Dan volgt een keuze:

A: Kruip in de huid van de curator
De groepjes krijgen bij deze keuze de beschikking over prints met daarop alle beelden uit de tentoonstelling. Op basis van de woorden stellen ze hiermee zelf hun eigen expositie samen. Ook geven ze een titel en voegen zelf gekozen geluiden of muziek toe aan hun selectie.

B: Woorden geven aan beeld
Het is vaak moeilijk om aan anderen te vertellen wat je ziet als je naar kunst kijkt en wat voor gevoel het bij je oproept.
Bij deze keuze gebruiken we de woorden uit het eerste deel om tot een beschrijving te komen.
We zoeken de betekenissen van de woorden op en vormen hiermee zinnen. Losse zinnen worden gecombineerd en zo ontstaat een eigen verhaal bij dat wat de leerlingen of studenten hebben gezien en beleefd.

Beide opdrachten nodigen uit om dieper en anders over het werk in de tentoonstelling na te denken en de ervaring onder woorden te brengen.
Na afloop worden de resultaten van de opdrachten gepresenteerd en met elkaar besproken.

Kosten
Een bezoek van een 1 uur kost € 55,- per groep van maximaal 15 leerlingen. Grotere groepen worden gesplitst.

Voor wie
Voor leerlingen uit het VO, MBO en HBO

Informatie
Voor reserveren en informatie kunt u contact opnemen met Corine Hörmann via 050-3182227 of educatie@noorderlicht.com