Kunst wil vertellen over de wereld waarin we leven. Dat was in 1990 het vertrekpunt van Noorderlicht, dat is het nog steeds anno nu. Terwijl tijden veranderen, verandert Noorderlicht continu mee om haar rol als voortrekker effectief te blijven vervullen. Al drie decennia lang bieden we een platform aan beeldmakers uit binnen- en buitenland, die zich met hun werk onderzoekende deelnemers aan de samenleving tonen. Met tentoonstellingen, festivals en opdrachten met een maatschappelijk geëngageerde agenda hebben een landelijk publieksbereik en een internationale uitstraling en reputatie opgebouwd.

Fotografie staat altijd centraal in onze presentaties, maar door het veranderende karakter van beeldcommunicatie omarmen we steeds nadrukkelijker video, animaties, virtual reality-omgevingen en andere visuele kunst in onze programmering. Noorderlicht is een open organisatie: we schakelen regelmatig gastcuratoren in die nieuwe zienswijzen inbrengen en ons scherp houden, we werken samen met organisaties uit vele maatschappelijke velden en voor de grote projecten nodigen we wereldwijd kunstenaars uit om hun werk bij ons te laten zien of voor ons te ontwikkelen.

Vanaf 2020 is ons programma benoemd in drie takken, elk met een eigen karakter en klankkleur. Gezamenlijk bedienen ze een breed publiek.

Festival
Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival is ons ankerpunt, een jaarlijks evenement dat afwisselend plaatsvindt in Groningen en Friesland. Vanaf 2021 wordt het festival een biënnale voor de drie noordelijke provincies.

StudioNoorderlicht Studio is onze permanente tentoonstellingsruimte in het hart van Groningen, waar we ruimte bieden aan experiment en talentontwikkeling. Hier organiseren we elk jaar vier grote exposities, aangevuld met kleinere events.

On Tour
Noorderlicht On Tour is ons programma buitengaats. Met partnerorganisaties organiseren we projecten in de openbare ruimte, in externe locaties en in het buitenland en verstrekken we opdrachten aan kunstenaars. Deze programmering is gericht op een breed publiek.

Noorderlicht ondersteunt andere kunstinstellingen met onze expertise en productiecapaciteit. Een belangrijk onderdeel hierin is het Noorderlicht Fotolab, een gecertificeerd printatelier dat in opdracht tentoonstellingswerken kan produceren.

Noorderlicht is lid en medeoprichter van Platform Fotografie Nederland, een samenwerkingsverband van nationale foto-instellingen die zich sterk maken voor de positie van fotografie in het Nederlandse kunstbestel. Ook maken we deel uit van De Noordenaars, een krachtenbundeling van presentatie-instellingen die zich inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van het uitzonderlijke kunstklimaat in Noord-Nederland.

Dankzij de status als erkende ANBI-instelling zijn giften aan Noorderlicht fiscaal aantrekkelijk.